Sten

Sten är allt vi kan önska oss av ett märke. De har ett genomtänkt miljöarbete för en hållbar både framtid och produkt, ett skarpt öga för design och en central plats i hjärtat för begreppet tidlöshet. Sten är ett helsvenskt varumärke som grundades år 2013 av Alexander Paskota, med idén om att förse stilfulla män med fantastiska kvalitetsarmband, alla tillverkade för hand och i 100 % naturliga och äkta mineraler som aldrig färgats på kemisk väg. Som den Västeråsare Paskota är har han valt denna stad som hemvist för sina produkter också.

Det finns många tänkbara anledningar till den framgångssaga som Sten är på väg att bli.
För det första är det deras starka värderingar, eller snarare beslutsamheten att inte rubba eller kompromissa sina starka värderingar. Detta stället höga krav på en rättvis produktion och att allt ska vara närproducerat i möjligaste mån, minimal miljöpåverkan och framförallt oklanderlig design. Då ädelstenarna och mineralerna alltid är helt naturliga (till skillnad från hos många billigare varianter) köps de in från världens fyra hörn, från området där just det mineralet är av den önskade kvaliteten. De slipas i Kina för att sedan sättas ihop för hand i Västerås under sträng bevakning av Paskota. Detaljerna som logotyppärlan och spännet är gjorda i sterling silver och är smidda i Sverige. Det är ett stilmässigt ställningstagande som gynnar miljön men också förstärker stenarmbandens mycket exklusiva och levande känsla. Ännu ett plus i kanten är att inte bara själva själva armbanden skapas med omsorg, utan även medföljande kartong och tygpåse. Detta vittnar om en övertygelse i hållbarhetstänket och inte bara ett PR-trick.
PR – om än inte trick – är en annan av ingredienserna i receptet på framgång. Med Paskotas gedigna kunskaper och bakgrund inom ämnet har de sluppit lägga resurser på dyra PR-firmor och istället kunnat fokusera helt och fullt på produkterna.

Anmärkningsvärt är hur fort utvecklingen har gått. Märket har lanserat sina första armband i en baskollektion om tio varianter, som kommer i en mängd olika färger och varje färg kan fås i två olika tjocklekar. Stens senaste och hittills allra mest exklusiva tillskott är det dubbelvirade armbandet KOL med detaljer med DLC-plätering. DLC står för Diamond Like Coating och består av kolatomer bundna på samma sätt som i diamanter. Kronan på verket är en äkta svart diamant, diskret glimmande. Stens armband är dova och diskreta, aldrig gälla utan snarare en subtil detalj, vilket är just märkets mål. Att armbanden ska kunna gå i arv från generation till generation och hålla i många år – både stilmässigt och rent konkret – är något som Alexander Paskota haft som utgångspunkt från första början.

Ett riktigt snyggt stenarmband passar vid så gott som alla tillfällen och adderar på ett diskret sätt ett stänk av färg och personlighet. Stens armband är också mycket uppskattade presenter, dessutom praktiska sådana då de levereras i en snygg bomullspåse liggande i en box med botten och lock, allt gjort i återvunnet material. Vi väntar med spänning på att se fler och fler upptäcka Stens små juveler, och sätter oss på första parkett när de erövrar armbandssverige band efter band.