Länkarmband

Vad som kännetecknar ett länkarmband är de många metalldelarna, länkarna, som tillsammans bildar kedjor av varierande slag. De flesta klockarmband gjorda i metall är utformade på detta sätt, då det ger en rörlighet och smidighet som annars är svår att få fram när man använder sig av just metall. Det är också fördelaktigt vad gäller att reglera storleken, eftersom man ofta kan ta bort eller lägga till länkar beroende på omkretsen på ens egen handled. Ibland kan detta göras själv och ibland görs det hos urmakare eller juvelerare, men det brukar varken vara särskilt krångligt eller kostsamt.

Länkarmband är en accessoar som har funnits med länge, men förstås på lite olika sätt. Just när det kommer till klockarmband har de haft ett liknande utförande i århundraden – de är med andra ord tveklöst tidlösa – och att döma av historien kommer stilen aldrig att gå ur tiden. Andra sorters kedjor däremot följer trender på ett lite tydligare sätt. Det har länge inte varit speciellt brukligt för män att använda armband endast i estetiskt syfte, d.v.s. utan urtavla, men sedan när användningen av accessoarer för män på senare år har blossat upp som blommor om våren har både utbudet och bärandet av armband fullständigt exploderat, och det finns numera otaliga sorters kedjor och armband att välja mellan utöver det klassiska klockarmbandet. De behöver självklart inte vara endast i metall, även om det är det vanligaste, utan kan även vara utsmyckade med ädelstenar, strass, medaljonger etc. Hursomhelst är länkarmband oftast av den elegantare sorten, och har inte samma avslappnade känsla som armband i till exempel läder eller tyg. Länkarmband bär upp sig själva på ett utmärkt sätt och kräver inte mycket andra smycken för att komplettera. Låt det accentuera en simpel outfit för att dressa upp looken lite eller matcha med manschettknappar eller slipsspänne till en välsittande kostym för en perfekt, klassisk utstyrsel med mycket stilfullhet.

Metall är otroligt lättskött. Det behöver varken smörjas eller förvaras på ett speciellt sätt, och det slits mycket långsamt. Det enda som egentligen behöver göras gällande skötsel är att då och då putsa ytorna och springorna mellan länkarna, där de ibland kan tränga ner smuts och orsaka missfärgningar, med ett tygstycka och ljummet vatten eller lite silverputs. Det kan också räcka att låta armbandet ligga i varmt vatten över natten och sedan torka av. Är det ett klockarmband så glöm dock inte att se efter ifall klockan är vattentät ifall den inte går att ta loss.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>