Läderarmband

Det finns något väldigt mångsidigt över läderarmband som gör att de passar alla män, oavsett ålder, stil eller sammanhang. De är lättburna och lättmatchade, allt självklart beroende på utförande men i regel funkar en naturlig läderfärg till det allra mesta.

Armband i läder kan se mycket olika ut beroende på design, färg och kvalitet. Det kan vara antingen en enkel läderrem av varierande bredd ,som viras antingen ett eller flera varv, eller lädertråd som flätas ihop till ett band. Armbandet får i det senare fallet mer struktur och mönster och kan bli lite mer spännande, medan remmen är mer neutral och stilren. Fästet kan utgöras av allt från en enkel knapp till en mer avancerad låskonstruktion, men gemensamt är att det ofta är i metall vilket ger en snygg kontrast till det mer genuina lädret. En annan lösning om bandet består av sammantvinnade trådar är en knytanordning där ena sidan bildar en ögla och den andra träs igenom och knyts.
Läderarmband är ofta inte så uppseendeväckande utan är snarare den lilla detaljen som förhöjer helheten, och som vi alla vet så är det just i detaljerna man hittar riktig stil. Tack vare lädrets enkelhet går armbanden att kombinera i oändlighet – både med andra läderarmband och sådana i metall, trä eller sten eller tyg. De kan vara ett fint komplement till en diskret klocka, och en matchning med lädret i dina skor, handskar eller väska kan bara inte bli fel.

Ett viktigt ledord när det gäller läderarmband är kvalitet. Det finns otaliga budgetvarianter där plastiga material används, men ett fint läder gör stor skillnad för den som är uppmärksam på detaljer, inte minst med tiden. Att tillverka läderprodukter är ett otroligt gammalt och viktigt hantverk, och trots att verktygen nuförtiden är betydligt fler och bättre är det fortfarande en tidskrävande syssla som bör få den respekt et förtjänar, för man får på långa vägar inte samma resultat genom industritillverkade kopior av låg kvalitet. Ett högkvalitativt, klassiskt läderarmband kan bäras till det allra mesta, år ut och år in. Läder kräver dock ett visst mått av underhåll. Förutom det naturliga slitage som drabbar lädret efterhand är det ofta runt spännet som armbandet tillslut går sönder. Om det är ett metallspänne och det finns flera hål är det därför smart att växla mellan olika hål, och låta armbandet sitta lite olika hårt olika dagar för att undvika att det slits för mycket runt hålet, och annars försöka att inte slita i det utan lirka upp låsanordningen, hur den än är utformad. Vidare är ju läder ett naturligt material som, om det inte behandlats hårt, en begränsad livslängd. Man kan påverka denna genom att låta lädret vila vissa dagar, inte bära det allt för tight (för att inte låta hudens fukt tränga in i lädret och ersätta dess naturliga fetter) och eventuellt smörja det ibland. Lite försiktighet krävs då missfärgningar lätt uppstår vid användning av fel produkter, så se till att det är en ofärgad, alternativt noggrant matchad, olja eller vax anpassad för mjukt läder och tänk på att inte överdosera.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>