Klockarmband

Klockan är den kanske mest klassiska av alla accessoarer när det kommer till herrmode. Troligen är det tidernas mest använda smycke, definitivt tidernas mest användbara. Med dagens enorma urval går det dessutom att få tag i den perfekta klockan till alla tillfällen och sammanhang, oavsett smak och stil. Ännu ett plus är ju att urtavlor och armband kan kombineras i princip i oändlighet, så kan man inte få nog av variation är klockan den perfekta accessoaren. Den kan vara en symbol för lyx och rikedom, och har länge varit motsvarighetens till kvinnors diamantprydda smycken, det finns både snygga och funktionella i alla priskategorier.

En klocka i metall och en i läder är grundpelare i var mans garderob.
Ett läderband är snyggt när det köps, men är makalöst efter något år om man ser till att lädret är av bra kvalitet så att det efter hand mjukas upp och formas efter handleden. Man åldras tillsammans, helt enkelt, och man gör det med stil. Livslängden för ett klockarmband i läder beror på hur ofta det bärs, hur det sköts och vad för äventyr det följer med på, men ett genomsnitt är ca två år. Den fukt och svett som huden utsöndrar tär på lädret, liksom vatten det utsätts för vid handtvätt, regn o.s.v. Ett bra tips är att variera mellan ett par-tre klockor så att lädret får vila emellanåt. Vill man kan man hitta en neutral, ofärgad läderputs och smörja med jämna mellanrum, men de flesta armband klarar sig bra ändå. Det största slitaget sker för det mesta runt spännet när klockan tas av och på.
Ett metallarmband, å andra sidan, har en avsevärt högre hållbarhet än läder men är inte alltid lika följsamt och bekvämt. Ofta handlar det om ett länkarmband där storleken kan anpassas genom antalet länkar för optimal passform.

Möjligheterna slutar ju dock inte är, det finns ju otaliga varianter även i tyg och gummi. De klassiska tygarmbanden från Daniel Wellington i blå- och rödrandigt är ett bra exempel på riktigt stilrena och snygga armband som ändå har lite färg. En sådan diskret, men medveten, färgklick kan pigga upp en i övrigt monoton outfit och dessutom signalera lite seglarstil, som ju är en av de hetaste trenderna nu. För att fortsätta på det sportiga temat finns ju även sportklockan, ofta med ett armband i tålig gummi och en funktionell design. Den är såklart ett praktiskt redskap vid träning, men kan också vara ett supersnyggt inslag i en vardagsoutfit som man vill ska få lite sportigare känsla.

Oavsett modell är en klocka är en accessoar som fungerar som ständig följeslagare och bör därför vara noga utvald och av hög kvalitet. Det är värt besväret att anpassa storleken, eventuellt göra extra hål, att ta lite extra hand om armbandet och att förvara det på ett bra sätt. Den är ett perfekt sätt att uttrycka personlighet. Den är tillåten i de flesta klädkoder och man kan uttrycka mycket genom att välja en stor, maffigt utsmyckad klocka med brett armband och rejäl urtavla, eller en smal och elegant rem med rena linjer och en minimalistisk design.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>