Bangles

Bara ordet fyller näthinnan med bilder av 90-talshandleder täckta av dussintals neonfärgade plastringar, inte sant? Låt oss sudda ut alla sådana bilder.

Bangles är helt enkelt armband som är stela, till skillnad från kedjor, läderband och pärlband. För att kunna trä dem över handleden är de ofta stora och löst sittande, alternativt vikbara på hälften så att de kan öppnas. De behöver inte heller gå hela vägen runt handleden utan en glipa lämnas ibland så att armbandet kan vidgas lagom för att kunna träs över handen. Traditionellt används bangles inom bl.a. hinduismen, där de har ett högt symboliskt värde beroende på utförande och antal, och har så haft under många århundraden. De är ofta både otroligt kreativt utsmyckade, och på ett sätt som kräver det mest specialiserade hantverk. I Indien, där bangles kanske är som allra störst, finns hela marknader enbart för dessa armband varav den största är Laad Bazaar, som är en fenomenal turistdestination. Där tillverkas de i alla möjliga material, allt från de klassiska ädelmetallerna till pärlemor, agat, glas, plast och trä, och kan ha en form på alltifrån några millimeter smala ringar eller en decimeterbred cylinder fylld med motiv och berättande bilder.

De bangles vi ser mest här i norden är ofta aningen diskretare och mer åt det minimalistiska hållet, helt i enlighet med resten av modet om man jämför med våra vänner i öst. Det kan förvisso fortfarande handla om allt från en enkel metallring utan ytterligare dekorationer till träkonstruktioner fyllda med mönster, färger och struktur, men de håller sig för det mesta till den smalare kategorin. Nu till sommaren tänker vi framför allt armband i guld eller silver, någon centimeter breda och gärna med motiv i emalj som gör dem än mer intressanta och ett ännu kryddigare inslag i accessoarlådan.

Ett enfärgat och diskret bangle kan vara en elegant touch till och balansera upp en outfit med mycket mönster och olika material, medan ett mer utsirat armband kan liva upp en enklare look på ett utmärkt sätt utan att det blir för mycket. Jättesnyggt att matcha till klocka eller andra smycken, och inte sällan med andra bangles också. Generellt sett kan vi säga att det handlar om detaljerna, antingen att låta armbandet vara den avgörande detaljen eller att framhäva detaljerna som finns på armbandet. Våga vara lekfull och testa oväntade kombinationer. I den här sommarens klädmode är det fritt fram för att leka med färger och mönster och att kombinera dem på sätt som vi för några år sedan aldrig skulle gjort, och de kan inte bli annat än bra om denna kreativitet får följa med till  accessoarerna också.

Så länge det inte rör sig om neonfärgade plastband, våga mer!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>