Stenarmband

Stenarmband är en trend inom herrmode som under de senaste åren skjutit spikrakt i höjden och just nu är hetare än någonsin tidigare. I sommar inspireras vi som bekant av Moder Jord och ser massor av naturliga och jordnära färger och material, varav sten förstås är ett. Dock är ju sten svårt att få in på kläder, så låt ett armband stå för det elementet istället och du har genast höjt dig ett steg till på trendbarometern. De finns i naturliga färger inspirerade av sandstränder, klipplandskap och stadsdjungel men även färgade i allt från blänkande nattsvart till klaraste rosa. Det finns med andra ord en favorit för alla! Om vi bortser från trender är ett eller flera armband med stenpärlor även ett mycket stilfullt, diskret och varierbart sätt att addera färg, textur och detaljer till din outfit. Det är ett väldigt snyggt blickfång som kan användas för sig självt, för att lyfta och framhäva din klocka, matchas med en nyans i exempelvis slips, tröja, glasögon eller näsduk eller varför inte som komplement till ett eller flera andra armband. De kommer ofta i flerpack med snygga färgkombinationer som kompletterar varandra på ett utmärkt sätt. Andra är tillräckligt långa för att viras två varv runt handleden, vilket bidrar till det avslappnade intrycket i och med överlappningen och att det hänger en aning löst.

Armbanden består av pärlor i sten trädda på tråd. Ofta används runda, polerade pärlor av naturligt vackra mineraler vilket är att rekommendera då armbandet inte bara blir betydligt mer intressant utan också så slipper man kemiskt färgade stenar som är skadligare för både människor och natur. Med det sagt är stenarmband ett miljövänligt alternativ till många andra smycken av uppenbara skäl; sten är ju ett långt ifrån svåröverkomligt material och dessutom krävs mycket lite behandling och bearbetning när det väl har slipats till sin rätta form.
Utöver vårt vanliga – men ack så dekorativa – mineral granit så används halvädelstenar som jade, agat och malakit, och till och med lavasten med sin ogenomträngliga svärta som inte kan härmas av någon som helst färgburk. Sten heter märket som har tagit tillvara på dessa mineralers djupa färger och olika egenskaper och skapat otroligt fina och unika smycken.

Stenarmband passar bra ihop med väldigt många olika klädstilar vilken kan vara en av anledningarna till den spridning denna typ av accessoar har fått. Det hårda materialet i kombination med den rundade formen ger armbandet den perfekta balansen mellan diskret och edgy och kan därmed fungera till ett brett spektrum av stilar beroende på vilken känsla man accentuerar. Dessutom kräver de noll underhåll, så stenarmband är det självklara valet för den som vill ha ett smycke som håller länge utan att behöva lägga ned någon som helst tid på skötsel och vård. Repor kan såklart bildas om man inte är försiktig, men utöver det är det endast den elastiska tråden som riskerar att gå av om armbandet slits av eller fastnar i något. Emellertid är trådarna i armband från kvalitativa märken tack vare dagens metoder mycket hållbara trots sin elasticitet.